Nina is zwanger! Week 30: nesteldrang 2.0

Ons huis is nog nooit zo af, schoon en opgeruimd geweest als tijdens mijn zwangerschappen. Nesteldrang is een echt zwangerschapsdingetje dat zich meester maakt van mij en waardoor ik heerlijk therapeutisch aan het opruimen en schoonmaken ga.

Tot op de vliering aan toe zijn alle kasten en dozen uitgezocht. Manlief is met overtollige spullen naar Vindingrijk en de stort gereden. En ook Marktplaats is een aantal Akerboom-advertenties rijker.

Was heb ik niet meer. Iedere dag draai ik minimaal één was waardoor alles netjes opgevouwen in de kasten ligt en er maximaal één wasje hangt te drogen.

Zelfs de badkamer, waar ik normaal gesproken een bloedhekel aan heb, ziet er nu al weken spik en span uit. Als een ware huisvrouw houd ik alles zo goed bij dat ik er nu slechts ‘een doekje’ over hoef te halen waardoor het weer glimt als nieuw.

Het is ook irritant, ik maak namelijk lijstjes. En die lijstjes die MOETEN afgewerkt worden. Maar ik kan niet alles zelf. Zo staan er klussen op mijn lijstje waar ik mijn man bij nodig heb of erger nog een expert. Aanspraak doen op de hulp van mijn man tijdens de spannendste fase van het seizoen is eigenlijk not done. Maar ik kan het niet laten.

Het is een waar fenomeen die nesteldrang. Wonderbaarlijk wat ik allemaal gedaan krijg tijdens die lichamelijk intensieve periode. Bij de zwangerschap van Abel hebben we een huis gekocht, bij die van Vince gingen we een stapje verder en hebben we de zolder verbouwd. Ook heb ik bij die zwangerschap alle slaapkamers geverfd. Dan ging ik op de fiets met Abel in het stoeltje voorop naar de bouwmarkt, haalde ik per keer twee potten verf die nog maar net in mijn fietstassen pasten en ging ik ’s avonds als Abel lag te slapen aan de slag.

Bij deze derde zwangerschap is het niet anders, al dan niet erger. We zijn in heuse onderhandeling geweest tot het kopen van een bouwval. (Misschien maar beter dat dit niet is doorgegaan.) Dat die koop niet doorging betekent niet dat ik heb stilgezeten. Beneden hebben we de eetkamer en de hal geverfd, en inmiddels zijn er een schilder en timmerman ingehuurd die bij ons de kozijnen komen schilderen en de dakkapel komen renoveren.

‘Utile dulci’ zou mijn docent Latijn hebben gezegd: Het nuttige met het aangename verenigen. Want eerlijk is eerlijk al dat klussen, poetsen en opruimen bezorgt mij een ongelooflijk voldaan gevoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s