Zielig hè die prikjes

In Nederland wordt je baby rond de 8 weken bij het consultatiebureau verwacht voor de eerste vaccinaties. ‘Zielig hè die prikjes’ zeggen de meeste ouders tegen elkaar. De verpleegkundige of arts van het consultatiebureau knikt stilzwijgend en zoekt een plekje op het beentje van je pasgeboren baby om het eerste prikje te gaan zetten. Het is heel gewoon om je kindje te laten vaccineren. Iedereen doet het. Niemand stelt vragen en uitleg is er weinig. Je krijgt een folder mee en in het groeiboekje van je baby staat beknopt wat de vaccinaties inhouden en tegen welke ziekten we vaccineren.

Nu ben ik aanraking gekomen met een andere kant. Ik ken meerdere ouders die hun kinderen bewust niet vaccineren. Kan dat? mag dat? Worden ze dan niet heel ziek? Ontzettend veel vragen schieten er door mijn hoofd. Ik voel me onwetend en naïef en ik schaam me dat ik mijn kindjes misschien wel onnodig injecteer met allerlei (gif)stoffen. Ik moet hier meer over weten!

Samen met mijn hoogzwangere vriendin reisde ik op 5 oktober af naar Rijen om een bezoek te brengen aan de Wereld Borstvoedings Week Ouder & Kind Beurs. Daar zou een lezing gegeven worden over vaccineren. Het eerste deel van de lezing zou gepresenteerd worden door kinderarts Jan Peter Rake, aha de wetenschap, een aantal feiten, heel belangrijk. Het tweede deel door Door Frankema. Van huis uit fysiotherapeute, geleerd in de natuurgeneeskunde en verschillende vormen van alternatieve psychotherapie, die inmiddels al meer dan tien jaar ALLE feiten over vaccineren boven tafel tracht te krijgen.

Hier moet ik naartoe! Dat is precies wat ik nodig heb. Beide kanten van het verhaal. Want zoals met zoveel onderwerpen bestaan er als het gaat over vaccineren twee kampen. Ik ben een zwever. Het zou handig zijn als ze een kieswijzer zouden maken voor dit onderwerp. Maar laat ik nu eens het heft in eigen handen nemen en mezelf onderwijzen over dit onderwerp. In deze zoektocht merk ik dat ik grijp naar instanties waarbij ik als gewone burger ervan uitga dat ze te vertrouwen zijn. Mijn huisarts, het consultatiebureau, de overheid of de World Health Organisation. Allemaal staan ze volledig achter het Rijksvaccinatieprogramma. Vanwaar de weerstand ertegen? Het zal toch wel goed zijn?

Kinderarts Jan Peter Rake mocht het spits afbijten. In zijn inleiding vertelde hij dat 99% van de kinderartsen in Nederland zijn/haar kinderen volledig volgens het Rijksvaccinatieprogramma vaccineert. 99% dacht ik? Waarom vaccineert die 1% niet dan? Die hebben toch dezelfde kennis en studie doorlopen? Die weten toch hoe het zit? Blijkbaar vindt 1% van de kinderartsen om welke reden dan ook het dus niet nodig om zijn/haar kinderen te vaccineren.

Volgens Dr. Rake is er een tendens gaande waarbij de angst voor de bijwerkingen van de vaccinaties groter wordt dan de angst voor de ziekten waartegen we vaccineren. Hoe dit komt? We zien de ziekten niet meer voorbijkomen. Hij stelde dan ook dat het Rijksvaccinatieprogramma in feite nu slachtoffer wordt van zijn eigen succes. Oei dacht ik bij mezelf. Is hier sprake van een Westers Probleempje? Mei jongstleden meldde de NOS nog dat Polio zich rap aan het verspreiden is in Pakistan, Syrië en Kameroen.

Maar zegt mevr. Frankema, dat brengt ons bij het volgende punt: de verbeterde leefomstandigheden. Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijke uitbraak in Nederland zal plaatsvinden. Kijk naar onze leefomstandigheden. We hebben allemaal een dak boven ons hoofd, er is riolering, schoon drinkwater, we hebben toegang tot gezonde en gevarieerde voeding. Dat is niet te vergelijken met een eeuw geleden en ook niet met landen als Pakistan, Syrië en Kameroen. Helemaal waar, dat is ook niet te vergelijken. Wat een geluk hebben we dat we ons van al die luxe kunnen voorzien. Wat erg dat zoveel mensen daar geen mogelijkheid toe hebben. Toch laten de cijfers wat anders zien. Ondanks de verbeterde leefomstandigheden zouden de tien doelziekten waartegen we vaccineren jaarlijks leiden tot meer dan 100 doden en meer dan 500 gevallen van ernstig letsel. Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma minder dan 5 doden, aldus Dr. Rake.

Tot afschuw van het publiek werden er foto’s getoond van de ziektebeelden. Naar mijn mening relevant. Want nee, ik heb geen idee hoe het eruit ziet als een kind bijvoorbeeld lijdt aan difterie of meningokokken C. Behalve een korte beschrijving van een ziektebeeld zag ik nu de verschrikking die deze infectieziekten teweeg kunnen brengen. Let wel kunnen brengen want mevr. Frankema had hier een ander verhaal over. Ze heeft tal van voorbeelden van ouders waarbij het kind bijvoorbeeld de mazelen heeft doorstaan en het niets meer was dan een flinke koorts met wat pukkeltjes. Niet iets om bang voor te worden. Maar dat word ik wel want de ziekte kan zich wel ontwikkelen tot een levensbedreigende ziekte of een ziekte dat ernstige schade kan toebrengen. En dat is precies waarom dr. Rake zich hierover opwindt. Als arts zit hij in een trechter en komt in aanraking met de schrijnende gevallen. De doden, de kinderen met ernstig letsel.

Hij sloot zijn presentatie af met het fenomeen groepsimmuniteit. Als 90% of meer gevaccineerd is beschermen zij de ongevaccineerden. Dat is niet eerlijk, dacht ik! Dan zijn die paar die ervoor kiezen om niet te vaccineren beschermd omdat ik mijn kindjes wel vaccineer. Dan moet je een brief in de bus krijgen van het consultatiebureau dat jij de uitverkorene bent om niet te vaccineren.

Maar oke, ik kies ervoor om mijn kind te vaccineren. Hoe zit dat dan met die bijwerkingen? Hierover is de kinderarts kort: Het Rijksvaccinatieprogramma heeft bijwerkingen maar over het algemeen zijn deze mild en voorbijgaand van aard, minder frequent en minder ernstig dan de ziekte zelf. Vager dan dit kan het bijna niet. Wat zijn de bijwerkingen? Wat is mild? Over het algemeen voorbijgaand? Wat moet ik me als moeder daarbij voorstellen?

Sinds 2011 behandelt het Lareb (Nederlands Bijwerkingen Centrum) alle meldingen die gedaan worden over vaccinaties. (Daarvoor deed het RIVM dat zelf. Belachelijk! dat kan natuurlijk niet). Na een bezoekje aan de site van het Lareb en de bekende bijwerkingen te hebben gelezen (rode plek op het beentje, slaperig, koorts) klikte ik door naar de gemelde bijwerkingen en dat is niet mis. Dat zijn dus bevindingen die ouders doen na de vaccinatie van hun kind.

De presentatie begaf zich nu op glad ijs. Woorden als: Ik denk dat.., Ik geloof.., Er gaan verhalen over.., Er is geen verband gelegd tussen.. en geen bewijs dat.., werden zonder pardon door beide partijen gebruikt.

Zo stelde Dr. Rake dat een ziektebeeld dat zich na de vaccinatie aantoont niet door de vaccinatie hoeft te komen. Het kan zijn dat het als 1e trigger heeft gewerkt voor een onderliggende ziekte. Of er kan sprake zijn van co-incidentie: kinderen worden gevaccineerd op leeftijd waarop ook vaak (neurologische) ziektes zich voor het eerst openbaren. Oftewel een tijdsrelatie betekent niet direct een causale relatie. Maar… het kan wel.

Mevrouw Frankema vertelde over de hoeveelheid allergieën, astma en concentratieproblemen die zich na vaccinaties voordoen. Dat er hele groepen ongevaccineerde mensen zijn die veel minder gezondheidsklachten hebben. Hoe zit het daar dan mee?

Ontzettend veel interessante vragen kwamen aan bod en ik weet zeker dat er nog wel drie uur gepraat had kunnen worden. Conclusie: er heerst veel onduidelijkheid en angst omtrent dit onderwerp waar de instanties tot nu toe geen helder antwoord op hebben kunnen geven. Echte keuzevrijheid is er daardoor niet. Alsjeblieft overheid, WHO, wetenschappers, journalisten, doe hier iets aan! Ga onderzoek doen, zorg voor controlegroepen, want het duizelt in het hoofd van een moeder als ik.

Meer lezen?
http://www.vaccinvrij.nl
http://www.rivm.nl
http://www.nationaalkompas.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s